Baguettes
Bron: Delicious
Het bekendste Franse brood. Je hebt veel (rijs)tijd nodig, maar de smaak is formidable!
Proeer goede bloem te krijgen. Ik gebruik Italiaanse bloem: Semola di frumento duro rimacinata per pane
Hoeveelheid: vier kleine baguettes
Benodigd: oven, kitchenaid
Benodigde tijd: voorbereiden 30 minuten, rijzen 6 uur en 30 minuten, bakken 30 minuten
INGREDIENT
|
HOEVEELHEID
|
SCHAAL
|
PROCEDURE
|
Verse gist
Bloem, gezeefd
Koud water
|
5 gr
325 gr
300 ml
|
|
- Maak het voordeeg:
- Verkruimel de gist en los hem op in het water.
- Voeg de bloem toe en roer tot een glad deeg.
- Dek de kom af en laat 4 uur rijzen op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast.
|
Verse gist
Koud water
Voordeeg
Zout
Suiker
Bloem, gezeefd
|
15 gr
300 ml
zie boven
1 eetlepel
1 eetlepel
450-550 gr
|
|
- Verkruimel de gist en los hem op in het water.
- Voeg het voordeeg, zout en suiker toe en meng met de kneedhaak van de keukenmachine.
- Voeg zoveel bloem toe tot een samenhangend deeg en kneed ± 15 minuten op stand 2
- Dek af met een theedoek en laat 1½ uur rijzen.
|
|
|
|
- Bestuif het werkblad met bloem.
- Verdeel het deeg in 4 porties.
- Duw elke portie met je vingers uit tot een lange rechthoek.
- Vouw de lange zijde naar binnen en rol het deeg op.
- Maak de uiteinden een beetje spits.
- Leg op een bakmatje of bakpapier; dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C circulatie.
- Bestrijk de baguettes met water en bestrooi met zeezout.
- Maak met een scherp mes een paar diagonale inkepingen en zet de bakplaat ditekt in het midden van de oven.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C als de baguettes wat kleur krijgen (± 8 minuten)
- Bak in totaal 30 minuten en laat afkoelen op een rooster.
|
|
|
|
- Bak in een kleine oven in 2 porties
|