Gravad lax

Zweeds recept voor gemarineerde rauwe zalm
Oorsprong: Janneke Vreugdenhil, NRCNEXT 

 

Hoeveelheid:            ± 20 porties

Benodigd:                 vacumeerapparaat

Benodigde tijd:         3 dagen, waarvan 30 minuten voorbereiding; de rest is rusttijd
 

 INGREDIENT

 HOEVEELHEID

 SCHAAL

 PROCEDURE

 Zalmfilet met vel
 


 Aquavit of wodka

 Grof zeezout

 Zwarte peper, grof gemalen

 Suiker

 Dille, grof gehakt

 1500gr


 
borrelglas

 2 eetlepels

 1 eetlepel

 1,5 eetlepel

 100 gr

 

  • In twee gelijke dikke filets. Spoel af, dep droog en controleer op graatjes
     
  • Besprenkel de filets



  •  Meng en strooi over de filets
     
  • Bedek een filet met een laag dille en leg de andere filet er met de huid boven op.

 

 

 

  • Doe het zalmpakket in een vacumeerzak en trek voorzichtig vacuum.
  • Laat drie dagen in de koelkast marineren
     

 

 

 

  • Haal de filets uit de zak en schraap het dillemengsel eraf
  • Snijd in dunne plakjes en serveer met gravad lax-saus
    zie overig; sausen 
     
  • In plaats van vacumeren, kun je de zalm ook losjes afgedekt met vershoudfolie in een schaal in de koelkast leggen. Leg er een plankje met iets zwaars op, b.v. 2 conservenblikken. Twee keer per dag omkeren. 

 

Powered by liveSite Get your free site!